book

 

button
 

 

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, 7:00 μ.μ.

Για να δείτε την εκδήλωση ζωντανά, πατήστε εδώ:

 
 
   
 
 

Χριστούγεννα «Μητρόπολιν πασών των εορτών»

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

 
 

 

«Το θείο μυστήριο, το κεκρυμμένο από αιώνες, το άγνωστο ακόμα και στους αγγέλους και αρχαγγέλους, αποκαλύπτεται τώρα στην εκ της Παρθένου Γέννηση του Χριστού στη Βηθλεέμ: Θεός σεσαρκωμένος με ασύγχυτη ένωση της θείας και ανθρώπινης φύσεως στο ένα και μοναδικό Πρόσωπο του Λόγου».

Ο Θεός εφανερώθη εν σαρκί, Ιερομονάχου Αθανάσιου Γιέβτιτς

Mε αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου-μαρτυρία της χριστιανικής ορθόδοξης θεολογικής σκέψης και τέχνης με θέμα τη Γέννηση του Θεανθρώπου, συζητάμε για το νόημα των Χριστουγέννων σήμερα, ερμηνεύουμε την εικόνα της Γέννησης με όλες τις θεολογικές της προεκτάσεις και τέλος αναλύουμε γιατί τα «Χριστούγεννα είναι η αρχή και πηγή όλων των σωτηριωδών χριστιανικών γεγονότων που συνέβησαν στην ιστορία της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
(με αλφαβητική σειρά)

Σπυριδούλα Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Θεολόγος, Καθηγήτρια στη Σχολή Μωραΐτη, Διδάσκουσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Ψυχοθεραπεύτρια.
Γιώργος Κόρδης, Εικονογράφος-Αγιογράφος.
και o
Διονύσιος Σκλήρης, Διδάκτωρ Ελληνικών Σπουδών με εξειδίκευση στη Φιλοσοφία και Θεολογία.

Συντονίζει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

 

 
 

 

 

 
 

Σπυριδούλα Αθανασοπούλου-Κυπρίου

 

Γιώργος Κόρδης

 

Διονύσιος Σκλήρης

 
 

 

Βιογραφικά ομιλητών

Η Σπυριδούλα Αθανασοπούλου – Κυπρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας και φιλοσοφία της θρησκείας στην Ελλάδα και την Αγγλία. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (IKY) έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο (MA) στη φιλοσοφία της θρησκείας και διδακτορικό (Ph.D.) στη Συστηματική Θεολογία από το Πανεπιστήμιο του Manchester. Στη διπλωματική εργασία της ασχολήθηκε με τα θεατρικά έργα του Σάμουελ Μπέκετ, ενώ στη διδακτορική διατριβή της εστίασε στα πεζά κείμενα του Ιρλανδού συγγραφέα και ανέπτυξε μια θεολογική ανθρωπολογία της ανάγνωσης και ερμηνείας. Έχει συνεργαστεί και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Manchester, των Αθηνών και του Αιγαίου. Aπό το 2006 έως το 2020 δίδαξε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εποπτεύσει πλήθος διπλωματικών εργασιών που σχετίζονται με τη λογοτεχνία και το θέατρο σε διάλογο με τη θρησκευτική πίστη και τη θεολογική σκέψη. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι μέλος της Εταιρίας Ευρωπαίων Γυναικών στη Θεολογική Έρευνα, της Διεθνούς Εταιρίας για τη μελέτη της σχέσης θεολογίας, λογοτεχνίας και πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας της Θρησκείας. Από το 2012 συνέδεσε την εμπειρία της στον χώρο της λογοτεχνίας και των ανθρωπιστικών σπουδών με το ενδιαφέρον της για την ανθρώπινη κατάσταση και ειδικεύτηκε στην ψυχοθεραπεία ενηλίκων. To 2015 έλαβε με διάκριση μεταπτυχιακό τίτλο (M.Sc.) στη συνθετική ψυχοθεραπεία από το Παν/μιο του Derby και είναι αναγνωρισμένο μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχοθεραπευτών (BACP). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στον διάλογο θεολογίας, λογοτεχνίας, ψυχανάλυσης και κριτικών θεωριών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σχέση φύλου και θρησκείας. Σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια στην ιδιωτική εκπαίδευση, διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Οικουμενικής Θεολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου και διατηρεί ενεργή την ιδιότητα της ψυχοθεραπεύτριας ιδιωτικά. Βιβλία της κυκλοφορούν στα αγγλικά και στα ελληνικά.

 

Ο Γιώργος Κόρδης γεννήθηκε στη Μακρυρράχη Φθιώτιδας το 1956. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979), ενώ παράλληλα έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής και βυζαντινής εικονογραφίας. Μελέτησε συστηματικά την ιστορία και αισθητική της βυζαντινής ζωγραφικής και από το 2003 είναι λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (εικονογραφία: θεωρία και πράξη). Συνέχισε τις σπουδές του στις Καλές Τέχνες στη Βοστόνη των ΗΠΑ (School of the Museum of Fine Arts of Boston, 1987-1989). Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο Έλληνα χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη, που τον μύησε στον κόσμο της χαρακτικής τέχνης και κυρίως της χαλκογραφίας. Από το 1993 ως το 1997 προσέγγισε εικονογραφικά τα λογοτεχνικά κείμενα του Αλ. Παπαδιαμάντη και άλλων Ελλήνων λογοτεχνών (Κόντογλου, Καρκαβίτσα, Μωραϊτίδη), καθώς και λαϊκά παραμύθια της Κύπρου. Παράλληλα ασχολήθηκε με την έκδοση συλλεκτικών βιβλίων. Από το 1990 ασχολείται συστηματικά με τη διδασκαλία της βυζαντινής ζωγραφικής οργανώνοντας σειρές μαθημάτων και καλοκαιρινά σεμινάρια.

 

Ο Διονύσιος Σκλήρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV) όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Ο όρος ‘τρόπος’ στη σκέψη του Μαξίμου του Ομολογητού» από θεολογική και φιλοσοφική σκοπιά. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις «Σπουδές της Ύστερης Αρχαιότητας και του Βυζαντίου» στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’s College), με ειδίκευση στη Φιλοσοφία, έχοντας εκπονήσει εργασία με θέμα «Η θεωρία του κακού στον Πρόκλο ως μια ολοκλήρωση του μονισμού του Πλωτίνου», καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Βυζαντινή Γραμματεία (Πατερική σκέψη). Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία και Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει υπηρετήσει ως διδάσκων στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Slavoj Ζizek and Christianity (συνεπιμ., Routledge 2019), On the Road to Being (Sebastian Press 2018), Λόγος – Τρόπος – Τέλος (Ίνδικτος και Sebastian Press, 2018).

Η εκδήλωση θα γίνει με την υποστήριξη του bookia.gr